Return to site

Dromen van modellen waarmaken

  Interview Joey Steur -Publicatie: TvC- September nummer 3

  Het is 2 september 1981. Samen met mijn broer en mijn kleine zusje (1 minuut jonger) zijn wij de eerste drieling van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Ik groei op in een unieke situatie waarvan ik mij geenszins bewust ben. Wij doen alles met zijn drieën: eten, drinken, spelen, brabbelen, schreeuwen en huilen.

  Alleen lezen deed ik op mezelf. Ik zat dan als klein meisje in een hoekje van ons huis. Ik had een grote bril met dikke glazen en las de ene roman na de andere. Ik was gefascineerd door alle verhalen van werelden die ik niet kende. Toen ik ouder werd las ik het liefst een van de vele modebladen. Deze bladen intrigeerden mij, omdat dit verhalen waren van jonge vrouwen die ambities en dromen hadden. Net zoals ik die had. Zoals wij als drieling in een unieke wereld leefden, zo leken deze meisjes uitverkoren in een droomwereld van schoonheid, esthetiek en mode. Uit de lange interviews en portretten bleek al snel dat bij modellen identiteitsvorming, jezelf leren kennen, een plek innemen en de ontmoeting met de liefde voor jezelf en de ander, net zoals in mijn jeugd, tot meer vragen leiden over hoe om te gaan met deze thema’s.

  Terug in ons ouderlijk huis sliep ik met mijn drielingzusje in een stapelbed. We waren drieling maar verschilden wel heel erg van elkaar. Zo was het voor mijn zusje moeilijker om door haar pubertijd heen te komen, zij voelde zich heel onzeker en vond het lastig om een plek in te nemen. Als ‘grote’ zus hielp ik haar dan door lief en leed. In het proces van meisje naar jonge vrouw zag ik van dichtbij hoe ik zelf maar ook de ander (mijn zusje) ontwikkelingen doormaakten bij hetvolwassen worden. Dat was knap lastig. We bespraken dan alles in ons stapelbed; hoe onze wereld veranderde, hoe we fysiek veranderden, wat onze gevoelens, dromen en mogelijkheden waren. Ik deed m’n ogen dicht en visualiseerde me hoe en wat voor vrouw ik het liefste wilde worden. Hierdoor kreeg ik focus en kracht voor mezelf en voor mijn zusje.

  Elke maand kwam er een chique magazine uit. Dit blad was mijn inspiratiebron voor het vrouw worden. Elke maand werd een model uitgebreidgeïnterviewd over haar leven als model, als vrouw, de glamour, haar drukke agenda en haar levensstijl. Op de laatste pagina’s stonden meisjes die droomden van een modellencarrière. Ik raakte gefascineerd door de moed die zij hadden om zichzelf te laten zien. Zij waren kwetsbaar. Met een eigen foto en een korte introductie het lef hebben om jezelf te laten zien. Een dappere poging om voor je dromen uit te komen. Ik kon urenlang naar de foto’s kijken. Mijn gedachten dwaalden af naar hoe ik hen zou versterken om hun dromen waar te maken en bij zichzelf te blijven.

  Het begin

  Vijftien jaar later kwam mijn droom uit. Ik begon daadwerkelijk met het begeleiden van deze meisjes. Na mijn opleiding sociaal werk ben ik me gaan verdiepen in coaching. Na een cursus lifecoaching was ik opzoek naar meer verdieping. Via internet kwam ik bij het ontwikkelingsgericht coachen van Rudy van Damme terecht. Het raakte mij door de vrijheid van samen filosoferen en de verdiepende dialoog. Ik ben in een coachingstraject gestapt en de opleiding ontwikkelingsgericht coachen gaan doen. Door deze unieke combinatie ben ik op persoonlijk en professioneel vlak gegroeid. En dat bleek uit de coachingsverzoeken die ik kreeg. Het begon met een succesvol model, dat mij vroeg of ik haar kon helpen met haar innerlijke onrust, de hoge druk, de levensstijl van model zijn en de constante strubbeling met voeding en maatjes. Zo begon ik plots met datgene waar ik zo lang over gedroomd had: meisjes in de modellenwereld begeleiden en krachtiger maken, zodat ze weerbaar en zichzelf blijven in deze vluchtige industrie. 

  Het waarom

  De leeftijd waarin de meiden gescout worden is relatief jong (tussen de veertien en zestien jaar) voor de wereld waarin ze aan de slag gaan. Daarbij komt dat de fase (pubertijd) waarin ze zitten hen extra kwetsbaar maakt. Dit is al zo in een ‘gewone’ wereld, laat staan in een wereld vol concurrentie, verleidingen, stress en hoge druk. Je loopt bij deze doelgroep tegen een innerlijke strijd aan die snijdt aan twee kanten. Enerzijds het meisje dat graag model wilt worden dat zij er ‘alles’ voor over heeft, tot het ‘te’ graag willen, wat kan leiden tot ernstige problematiek zoals eetproblematiek en/of identiteitsproblemen. Anderzijds dat de modellen in de puberteit zitten, waarbij hun lichaam haar natuurlijke vormen krijgt. Hun lichamen zijn nog vormende en in verandering. Dit kan hun modellencarrière in de weg zitten, omdat ze misschien niet meer de maatjes hebben of kunnen behouden. In deze fase is het eigenlijk belangrijk dat ze, samen met haar ouders en bureau, extra aandacht geven aan de vormingsfase van haar lichaam en identiteit. Deze samenwerking is noodzakelijk om het talent van het model tot uiting te laten komen. Er is een ‘open mind’ nodig om te zien wat past en zakelijk mogelijk is bij haar mentale en lichamelijke vorming. 

  Omdat zij bij de vorming van haar lichaam, tot op een bepaalde hoogte, geen controle hebben. Helaas zie ik regelmatig dat er in extreme mate actie genomen wordt, zoals op het gaan eten letten en steeds gaan minderen met eten.In de modellenwereld is de piek in je jonge jaren, terwijl deze turbulente tijd vaak qua lichaam en identiteit nog erg in ontwikkeling is. Om dit als fashion model van jezelf te accepteren, veerkrachtig en positief te blijven, is nog best lastig. Dit alles komt samen in een context van een volwassen complexe wereld, waarin veel concurrentie en verleidingen zijn, zoals drugs en alcohol, hoge druk, veel stress, constant onderweg zijn, op jezelf zijn, focus houden op je doel en te allen tijden model en mens te zijn. Fashion model zijn is een deel van je identiteit. Het is een doel, een mentaliteit, een levensstijl. De meiden beginnen jong en worden in een stroomversnelling volwassen. Je hebt een nuchtere mentaliteit en een ijzeren discipline nodig. Alles wat je doet is hieraan verbonden: eten, dagelijks leven, sporten, sociaal leven, drinken, slapen, feestjes, et cetera. Een soort innerlijke stem, die je er de hele dag aan herinnert dat je fashion model bent en wat je er voor ‘over’ hebt om model te blijven. Je hebt een intrinsieke motivatie nodig om vaker ‘nee’ te zeggen tegen leuke dingen zoals etentjes, feestjes en doorgaan in de late uurtjes van de nacht.

  Fashion model zijn wordt door veel meiden en mensen gezien als een ‘uitverkoren’ positie. Het is ook een prachtige job! Op jonge leeftijd krijg je kansen en mogelijkheden van in de spotlights staan, de glamour van modewereld, overvloed aan aandacht, reizen en niet te vergeten de verdiensten zijn goed. Mede door dit alles is de ‘wil’ groter dan het eigen gevoel van zelfacceptatie, wat in de puberteit al behoorlijk lastig is. Des te meer dat de juiste begeleiding hier belangrijk is. Zelfacceptatie begint simpel gezegd bij: blij zijn met wie je bent in het hier en nu. Doen wat je in je mogelijkheden ligt en beseffen dat je niet meer dan je best kan doen. Dit is al heel goed en zeker genoeg! Het helpt ontzettend als de ouders supportive zijn. Dit geldt ook voor het modellenbureau. Door het bieden van individuele begeleiding en het reiken van handvatten vergroten zij de kans om het beste uit het model te halen, persoonlijk en professioneel. Er zijn cijfers bekend van de vakbond voor modellen (The Model Alliance in New York) waaruit naar voren komt dat 55 procent begint op een leeftijd tussen de dertien en zestien jaar. Dat deze groep begeleid moet worden, wordt extra duidelijk als je bedenkt dat 69 procent aan angsten en/of depressies lijdt, 76 procent tijdens het werk aan drugs en/of alcohol wordt blootgesteld en 31procent van de meiden eetproblemen heeft.

  Zelfbeeldcirkels

  Wat ik vaak doe in mijn begeleiding is werken met zelfbeeldcirkels, hierbij teken ik een grote cirkel en zet ik een stip in het midden. Dit is hun kern. Ik laat ze deze cirkel indelen in parten, zodat de meiden zich bewust ervan worden dat zij meer zijn dan alleen model. Wat ik regelmatig zie is dat het grootste gedeelte, driekwart van de cirkel ‘model zijn’ is. De rest wordt vaak ingevuld met school, vriendinnen, hobby’s en familie. Ik nodig ze uit om hierin meer balans aan te brengen door kleine doelen en acties op te stellen. Deze kleine doelen,die gericht zijn op opbouw van zelfkennis en innerlijke bekrachtiging, dragen uiteindelijk bij het grotere doel van een succesvol model zijn, die bij zichzelf blijft en krachtig overeind blijft in de modellenwereld. Werken met delen van hun persoonlijkheid geeft inzicht in hun totaliteit als mens en datgene waarin ze als individu in uitblinken. De vraag van modellen die iets ouder zijn is ook regelmatig gericht op het ontdekken van meer gelaagdheid, meer persoonlijkheid. Dat is begrijpelijk. Als een model aankomt op de locatie en de set, krijgt zijexact te horen wat de klant wil. Ze wordt aangekleed, opgemaakt en volgt de aanwijzingenop. Hun eigen ik verdwijnt in het mooie plaatje van het magazine.

  Belangrijke thema’s

  Over het algemeen hebben de modellen in spe vooral behoefte aan kennis, informatie, bewustwording en tips over hoe om te gaan met hun lichaam. Denk aan de juiste voeding en een sportschema. Ervaren modellen lopen vaak aan tegen de heftige concurrentie, afwijzingen, zelfbeeld, lichaamsbeeld en hoe ze vertrouwen houden in zichzelf. Ze komen met vragen als: hoe kan ik omgaan met kritiek en afwijzingen? Hoe kan ik bij mezelf blijven? Thema’s als onzekerheid en perfectionisme komen daarbij ook vaak aan bod. De meisjes worden in een stroomversnelling volwassen. In deze stroomversnelling begeleid ik meiden in het fashionmodel zijn. Hierin heb ik aandacht voor het ontwikkelen van mentale vaardigheden, zoals het behoud van focus, aandacht, motivatie en visualisatie. Sociaalemotionele vaardigheden als bewustwording van competenties en persoonseigenschappen worden helder. Thema’s die vaak aan bod komen zijn grenzen aan geven, zelfkennis, plek innemen, omgaan met afwijzing, opbouw van zelfvertrouwen. Dit doe ik met behulp van de ‘vork’ vanuit het ontwikkelingsgericht coachen. De dialoog staat voorop en door middel van praktische interventies tijdens de gesprekken dansen we samen over de vier vorksporen. Samen komen we tot stimulerende inzichten, stappen we uit de mentale comfortzone en komen we tot relevante uitdagingen en inzichten.

  Een uitdaging die vaak vergeten wordt, kan bijvoorbeeld ontspanning zijn: jezelf kunnen ontspannen onder hoge druk. Door de spanning, stress en druk die dit vak met zich meebrengt, zie ik regelmatig modellen onverschillig worden, doordat ze over hun grenzen gaan en maar doorgaan. Er wordt steeds meer gehandeld vanuit het hoofd. De gedachten nemen het over en zorgen voor verwijdering van het gevoel. De wilskracht houdt het model op de voet,terwijl ze ondertussen de hele wereld rondreist, shows loopt en ieder moment van de dag onder druk prestaties levert. Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Vanuit ontspanning komt er ruimte voor haar unieke ik. En deze ‘ik’ is doorslaggevend. Het kan ook zijn dat het niet lukt qua maatjes, of dat een model het niet meer trekt in de modewereld, of om in de modellenwereld een plek in te nemen. Dan begeleid ik haar met het nemen van andere stappen, denk aan een studie of een carrièreswitch.

  Naast de modellen begeleid ik ook hun ouders. De ouders zijn een belangrijke pijler om het talent tot uiting te laten komen. Zij hebben een belangrijke rol in de ontwikkeling van het model. Ook zij stappen in een nieuwe wereld waarin de introductie, begeleiding en nazorg belangrijk is. Als een meisje is gescout en daadwerkelijk wordt aangenomen door een bureau, verandert haar hele levensstijl. Ineens ligt de focus, naast school, op voeding, uiterlijk en lichaam. Voor het hele gezin is dit een nieuwe leefsituatie, waarbij veel stress en druk ervaren wordt door de hoge verwachtingen van deze industrie. Omdat het modellenwerk invloed heeft op het gewone leven – anders eten, balans zoeken tussen school en modellenwerk, angsten, aanraking met alcohol en drugs – heeft de thuissituatie grote invloed op het model.

  Kentering in modellenwereld

  De mentale begeleiding die ik geef aan fashion modellen is niet zo vanzelfsprekend voor de modellenwereld. Terwijl het wel een wereld is waarin veel mensen vastlopen door de enorme concurrentie, torenhoge verwachtingen, constante afwijzingen en sociale druk. Het ontwikkelen van mentale vaardigheden en talentontwikkeling is dus wel degelijk noodzakelijk. Het modellenwerk is vergelijkbaar met topsport: hoge werkdruk, prestatiedruk, en een aangepaste levensstijl. In de topsport is het heel gewoon dat er een team van professionals klaarstaat om de topsporter te begeleiden. In de modellenwereld lijkt deze (logische) ontwikkeling langzaam door te dringen. Er ontstaat steeds meer openheid bij modellenbureaus voor serieuze begeleiding. De meeste modellenbureaus werken al met een personal trainer en een diëtiste. Maar het belang van mentale coaching wordt vaak niet gezien, waardoor het misgaat en vele uren training en diëtiek vaak in het water vallen. Veel meiden hebben een gebrek aan discipline, doorzettingsvermogen, volharding, motivatie en zelfvertrouwen om door pakken en de top te halen. Veel bureaus kampen ook met een groot percentage wat niet kan werken doordat ze niet in shape is/blijft en eigenlijk al ‘alles’ (training en voeding) geprobeerd heeft. Deze sociaal emotionele gebreken worden steeds meer (h)erkend door modellenbureaus. Ik laat zie dat deze vaardigheden door individuele coaching en workshops  getraind kunnen worden.

  Gezond leven

  Door de toenemende aandacht voor gezond leven bij de ouders en de meiden zelf, is er een groeiend bewustzijn op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. Voor de ouders van modellen is veiligheid en zekerheid (dat er goed met hun kind wordt omgegaan) het allerbelangrijkste. Veel ouders zijn angstig en kritisch jegens de modewereld. Door deze bewustzijnsverandering zijn de modellenbureaus genoodzaakt om rekening te houden met de persoonlijke ontwikkeling van de modellen.

  Uitblinken als bureau

  Voor de modellenbureaus ligt er nu een kans om door te groeien naar een next step agency datduurzamer te werk gaat en betere begeleiding geeft aan de meiden. Door het bieden van mentale begeleiding, geven we de bureaus de mogelijkheid om modellen op persoonlijk en professioneel vlak het beste uit zichzelf te halen. Het is een ontwikkeling die je in meer branches ziet ontstaan. Als coach ben ik enorm trots op de prestaties van deze jonge meiden die de catwalks van s’ wereld grootste modeshows trotseren. Zij staan in de bloei van hun leven en ik help ze groeien en zichzelf niet te verliezen. Dat is niet alleen een eer, maar ook geweldig.

  Joey Steur heeft een BA Social Work, is gecertificeerd lifecoach, ontwikkelingsgericht coach en systeemtherapeut I.O. In haar praktijk ROOS&JO verzorgt zij mentale begeleiding en talentontwikkeling voor fashionmodellen. Daarbij werkt zij samen met modellenbureaus zoals Elite Amsterdam en begeleidt ze jonge modellen naar de top.

  www.roosenjo.nl

  Publicatie: TvC- September nummer 3

  All Posts
  ×

  Almost done…

  We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

  OKSubscriptions powered by Strikingly