Return to site

Kijken naar jezelf eng? Nee leuk!

Ok, ok, het is nog koud maarrrr….het warme zonnetje komt eraan! Onze winterkleding gaat weer naar zolder en iedereen komt uit zijn holletje

Voor je het weet zitten we weer met z’n allen op een bomvol terras in ons T-shirtje. Maar ook storende gedachtes over onszelf kunnen hierdoor weer naar boven komen, zoals “Hoe zie ik eruit ?”, “O nee ik ben nog veel te dik voor dat shirtje! ” en “Ben ik wel sociaal genoeg?” of “Mijn leven is veeeel saaier dan dat van al die andere hippe leuke mensen !”

Zelfbeeld

Deze gevoelens en vragen hebben ook wel met ons zelfbeeld te maken. Dit wordt extra versterkt wanneer je andere mensen om je heen ziet en de situatie er om vraagt meer van jouzelf te laten zien. Er zijn verschillende soorten zelfbeelden zoals je ideale zelfbeeld, je reële zelfbeeld, fysieke zelfbeeld en je sociale zelfbeeld. Ben jij bewust van jouw verschillende zelfbeelden? Denk eens aan je Facebook account, zet jij hier, met al je foto’s en berichten, je reële of ideale zelfbeeld neer?

Je zelfbeeld wordt door verschillende factoren beïnvloed. Bijvoorbeeld door je familie en vriendinnen, rolmodellen die je hebt, je successen, dromen die je hebt en ook hetgeen wat niet gelukt is. Het is interessant om eens uit te zoeken hoe je omgeving jou ziet. Het geeft een stukje zelfinzicht.

"Don't waste your beauty inside..."​

Onderzoek naar YOU!

Je zelfbeeld kan je bijvoorbeeld onderzoeken door vragen te stellen aan je omgeving. Het is natuurlijk best wel heeuul spannend om te vragen hoe mensen jou zien. Weet dat je er veel voor terug krijgt! Stel onderstaande vragen aan 5 á 10 mensen in jouw omgeving én aan jezelf en kijk hoe de antwoorden verschillen en overeenkomen.

Vragen:

  • Hoe kom ik over als ik met jou samen ben?
  • Hoe gedraag ik me in de groep?
  • Wat zie je mij het liefste doen?
  • Welke positieve eigenschappen heb ik?
  • Zijn er dingen waar ik aan kan werken?
  • Vind je mij te mollig, dun of precies goed?
  • Wat denk je dat mijn dromen zijn?

Vaak denken wij een stuk negatiever over onszelf dan de mensen om ons heen en blijkt dat we toch best een heel leuk en mooi mens zijn!

Liefs R&J

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly