Return to site

Perfect like a Queen!

Hoe mooi zag het koninklijk paar er uit op Koningsdag! … Ook de prinsesjes zagen eruit alsof ze uit een sprookje kwamen met hun haar mooi opgestoken en hun beeldige jurkjes J . Zo’n sprookjesleven zouden we allemaal wel willen hebben! En dat is wat we vaak ook allemaal proberen. Alles in ons leven moet er mooi uitzien, we moeten slim zijn, een leuk sociaal leven, een goede ouder…kortom het perfecte leven!

Streven naar een mooi leven en alles zo goed mogelijk willen doen is niet per se slecht. Het zorgt ervoor dat je altijd kritisch blijft kijken naar jezelf en wat je zou kunnen veranderen om het in het positieve te kunnen veranderen. Dat is juist mooi!

Perfectionisme

Maar voor mensen die op álle vlakken hele hoge eisen aan zichzelf stellen is het leven geen pretje. Deze mensen zijn perfectionistisch. Hun perfectionisme zorgt ervoor dat ze continue de lat te hoog leggen voor zichzelf en soms ook voor anderen waardoor ze eigenlijk altijd teleurgesteld raken. Wie altijd het gevoel heeft niet goed te presteren, overal de beste in moet zijn, loopt het gevaar zijn gevoel van zelfwaardering te verlagen. Hierdoor kunnen weer klachten als somberheid, faalangst en spanningsklachten ontstaan.

Merk jij ook dat je eigenlijk te lang, te vaak doorgaat met studeren omdat je toch het liefst die 10 haalt? Maar dat je uiteindelijk te moe bent om het tentamen nog goed te kunnen maken? Of sta je urenlang voor de spiegel voordat je uitgaat en ben je nog niet tevreden met hoe je eruit ziet waardoor je het liefst thuis zou willen blijven? Dan kunnen de volgende tips jou misschien helpen om je perfectionisme een beetje in te dimmen!


Tips van ROOS&JO

  1. Bedenk perfectionisme hoort bij je karakter, dus echt compleet weg gaat het helaas niet. Probeer daarom een paar gebieden in jouw leven te vinden waar je bereid bent je eisen bij te stellen en wat meer los te laten, bijvoorbeeld in school, sport, je huis, of op je werk.
  2. Doe een experiment! Zoek uit aan welke onderwerpen je overdreven lang doorwerkt of waarvan je overdreven in de stress schiet. En ga dan gedurende een week op dat vlak eens bewust minder doen. Begin vandaag en kijk wat er gebeurt! Misschien valt het wel mee en kan je met wat minder moeite hetzelfde resultaat bereiken.
  3. Probeer eens anders naar je eigen hoge eisen te kijken. Wordt je leven hier nu leuker van, vinden mensen je nu echt aardiger als je helemaal perfect bent en wordt jij er een leuker mens van!?

Succes en bedenk, gedrag veranderen kost tijd dus ook hierin niet te streng voor jezelf zijn als het niet meteen lukt!

Liefs R&J

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly